Δραστηριότητες

Εκπαιδευτική επίσκεψη στα μουσεία φαρμακολογίας και παθολογοανατομικής

Στις 23/11/2022 το τμήμα του σχολείου μας Γ’ Υγείας, με συνοδούς καθηγητές την κα Δ. Κοντογιώργη και τον κ. Σ. Οικονόμου καθώς και ομάδα έξι μαθητών της Β’ Λυκείου που συμμετέχει στο πρόγραμμα «Σχεδιάζοντας ένα φάρμακο στην εποχή της πανδημίας» με συνοδούς καθηγητές τον κ. Ι. Παγιαυλά και τον κ. Α. Κατρίνη πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στα Μουσεία Φαρμακολογίας και Παθολογοανατομικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Λίγα λόγια για τα δύο μουσεία
Τα δύο μουσεία βρίσκονται εντός των εγκαταστάσεων της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στο Γουδί, στεγαζόμενα σε διαφορετικά, γειτονικά κτίρια.

Μουσείο Φαρμακολογίας
Τα εκθέματα περιλαμβάνουν όργανα έρευνας, μετρήσεων, και εξάσκησης των φοιτητών. Υπάρχουν επίσης αφίσες παλαιότερων ετών διαφήμισης φαρμάκων, φωτογραφίες φαρμακείων από τα μέσα του 20ου αιώνα, εκθετήριο δρογών (μέρη φυτών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαρμακευτικών ουσιών). Η παρουσίαση έγινε από κ. Ι. Στ. Παπαδόπουλο (τ. Αναπληρωτής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ) και ιδρυτή του μουσείου και την κα Χ.Λιάπη (αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας), υπεύθυνη για το μουσείο. Στους μαθητές επίσης παρουσιάστηκαν και θέματα που αφορούσαν την εξάρτηση και τις επιπτώσεις στον οργανισμό από τη χρήση ουσιών, όπως το αλκοόλ, η νικοτίνη, τα ναρκωτικά κ.α.

Μουσείο Παθολογοανατομικής
Ιστορικά στοιχεία: Η μουσειακή συλλογή ξεκίνησε ως δωρεά μικρού αριθμού παρασκευασμάτων γύρω στο 1850, από τον διάσημο παθολογοανατόμο, φιλόσοφο και πολιτικό, βαρώνο Karl von Rokitansky, ο οποίος κατείχε τότε την έδρα της Παθολογικής Ανατομικής του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Τα παρασκευάσματα αυτά, εμπλουτίστηκαν με μερικά ακόμη που προσέφερε και ο Καθηγητής Ανατομίας Ευγένιος Σνάιντερ, αποτέλεσαν τον πυρήνα της παθολογοανατομικής συλλογής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που λίγο αργότερα οδήγησε στην ίδρυση του «Ανατομοπαθολογικού Μουσείου» (1852). Ο Πειραιώτης Καθηγητής Θεόδωρος Αφεντούλης, μαθητής του Rokitansky, υπήρξε ο πρώτος διευθυντής του Παθολογοανατομείου της Ιατρικής Σχολής.
Καθ’ όλη τη διάρκεια των ετών, από την άφιξη των πρώτων παθολογοανατομικών παρασκευασμάτων το 1852 μέχρι σήμερα, η συλλογή εμπλουτίζεται διαρκώς, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να έχει φθάσει τα 2.500 παρασκευάσματα κατά προσέγγιση, από τα οποία 1000 εκτίθενται σε ειδικά διαμορφωμένη επισκέψιμη αίθουσα.

Τα εκθέματα: Η συλλογή απαρτίζεται από χειρουργικά παρασκευάσματα οργάνων με ποικιλία ογκολογικών και μη ογκολογικών νόσων, νεκροτομικά παρασκευάσματα οργάνων, καθώς και από τη συλλογή 100 ανθρώπινων εμβρύων με συγγενείς ανωμαλίες και περιγεννητικά θανατηφόρες νόσους, καθώς και μερικά έμβρυα ζωικής προέλευσης.
Μεταξύ αυτών περιπτώσεις ακρανίας/ανεγκεφαλίας, κυκλωπίας, ωτογναθίας, γενετικών σκελετικών δυσπλασιών, καθώς και συλλογή συνενωμένων διδύμων.

Η επίσκεψη: Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από την κα Α.Κωνσταντινίδου (καθηγήτρια Παθολογοανατομικής ΕΚΠΑ) , υπεύθυνη του μουσείου. Σε αυτήν δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε παθολογοανατομικά ευρήματα όγκων (μελάνωμα, τερατοκαρκινώματα ωοθηκών κτλ) και φυσικά στη μοναδική και ιδιαίτερη συλλογή των εμβρύων και η σύνδεση της με τα φανταστικά, μυθικά, πλάσματα της Ελληνικής μυθολογίας: Κύκλωπες, σειρήνες, γίγαντες, εκατόγχειρες κ.α..